Alergia pokarmowa co to znaczy
Leczenie Alergia pokarmowa definicja. Czym jest jest reakcja nadwrażliwości spowodowana poprzez.

Czy przydatne?

Definicja Alergia pokarmowa

Co to jest Alergia pokarmowa: Dolegliwość Alergia pokarmowa OPIS: alergia pokarmowa to jest reakcja nadwrażliwości spowodowana poprzez określone typy żywności; negatywne efekty przyjęcia pokarmu mogą mieć podłoże immunologiczne, takie jak klasyczna odpowiedź alergiczna. Uwarunkowania genetyczne: w rodzinach, gdzie występowała nadwrażliwość pokarmowa, prawdopodobieństwo pojawienia się alergii pokarmowej u kolejnej osoby z rodzeństwa może wynosić aż 50%. Częstość występowania: ocenia się na 1-7% całej populacji, u dzieci do 4 roku życia częstość występowania wynosi 8-16%, jedynie u 3-4% dzieci ponad 4 roku życia obserwuje się przetrwałą alergię pokarmową; to jest zatem regularnie stan przejściowy. Rozpowszechnienie dolegliwości: 1-3%. Wiek: występuje w każdym wieku, jednak częściej u niemowląt i dzieci. Płeć: u mężczyzn częściej niż u kobiet (2:1). Symptomy: ze strony przewodu pokarmowego: częstsze: nudności, wymioty, biegunka, ból brzucha, utajone krwawienie, wzdęcia brzucha i nadmierne oddawanie wiatrów; rzadsze: upośledzone wchłanianie pokarmu, stany zapalne jelit z stratą białka, zapalenie błony śluzowej żołądka i jelit, zapalenie błony śluzowej okrężnicy; dermatologiczne: częstsze: pokrzywka i (albo) obrzęk naczynioruchowy, atopowe zapalenie skóry, bladość albo zaczerwienienie skóry, rzadsze: wysypki kontaktowe; ze strony układu oddechowego: częstsze: alergiczny nieżyt nosa, astma i skurcz oskrzeli, kaszel, rzadsze: nacieki płucne (zespół Heinera), hemosyderoza płucna; neurologiczne: rzadsze: hiperkineza, zespół napięcia i zmęczenia, migrenowe bóle głowy, omdlenie; inne: anafilaksja układowa, zapalenie naczyń, możliwe są: mimowolne oddawanie moczu, białkomocz i artropatia, zmiana zachowania, drażliwość, brak zainteresowania otoczeniem, opóźnienie wzrostu, surowicze zapalenie ucha środkowego. Powody: każdy rodzaj żywności albo przyjętych substancji może spowodować reakcje alergiczne; najczęstsze typy pokarmów to: mleko krowie, białko, jaja, pszenica, soja, orzeszki ziemne, ryby, nasiona sezamu i słonecznika, czekolada. LEKI Z WYBORU: leczenie objawowe, jest to przeciwhistaminowe. ZAPOBIEGANIE: unikanie uczulających pokarmów. POWIKŁANIA: anafilaksja, obrzęk naczynioruchowy, astma oskrzelowa, zapalenie jelita cienkiego i okrężnicy, zmiany wypryskowe. PRZEBIEG Dolegliwości I ROKOWANIE: u większości dzieci nadwrażliwość na pokarmy ustępuje do 2-4 roku życia; niekiedy możliwe jest ponowne ostrożne wprowadzenie do diety uczulającego rodzaju żywności (szczególnie wskazane, gdy pokarm trudno jest wykluczyć z diety), nadwrażliwość pokarmowa u osób dorosłych (szczególnie na mleko, ryby, owoce morza i orzechy) ma skłonność do utrzymywania się poprzez sporo lat